Mit navn er Ricki Madsen, jeg er 35, og har spillet kompetitivt kortspil siden 2003, jeg begyndte at spille med Pokemon kort tilbage i 2017.
Og jeg ville nok betegne mig selv som en forholdsvis ”øvet” spiller.
Det der gør Pokemon til sådan et fantastisk spil, det er klart det, at enhver kan spille det.
Børn, unge, unge- voksne, voksne, forældre, forældre med deres børn, men også ældre og det er fuldstændigt lige meget hvilket køn man er, miljøet her i Pokemon er helt fantastisk.
Spillet er meget pædagogisk designet, sagt på den måde at alting står beskrevet på kortene i tekst kasser, og når man først får fanget det almene gameplay, så skal alt det andet nok komme hvis man er nysgerrig nok.

Deck forståelse
Vi kære læser, skal sammen igennem en masse punkter, for at få en bedre forståelse af hvad der skal til for at bygge et deck og hvorfor et deck er sat sammen som det er. Til sidst vil jeg også komme ind på hvad jeg selv gør og hvorfor. Der vil blive brugt engelske termer af og til, som jeg nok skal gøre mit bedste for at oversætte og eller forklare. såå skal vi ikke bare hoppe ud i det.
Hvilken type spiller er man?
I samtlige kortspil er man nødt til at identificere hvilken type spiller man er, hvilken spillestil er man til? Det er alt sammen til for at få den største glæde ved sit deck, fordi hvis man finder noget man synes ser fedt ud og det føles supergodt, så er glæden der også, og så spiller man også sit deck bedre, og det er ikke fordi man ikke sagtens kan være til flere spillestile. Jeg vil næsten opfordre til at prøve flere forskellige decks af, f.eks. i ens lokale liga. Men også fordi man får en ide om hvad de andre decks så gør.
Aggressiv spiller: Kan man lide at spillet skal gå hurtigt og man bare skal slå hårdt og tage de store knockouts.
Reaktive spiller: Spilleren der er mere tålmodig og reagerer ud fra hvad modstanderen hele tiden gør.
Passive spiller: Den der godt kan lide at spillet skal tage lang tid og at man samtidig kan kontrollere alt.
Vind spillet på 3 forskellige måder
- Man kan tage sine 6 priser ved at slå modstanders pokemon ud. (det er de 6 kort man ligger med forsiden nedad, ude til siden.
- Hvis man ikke har en backup pokemon på sin bænk, og man bliver Knockout (K.O), taber man også spillet (dette kaldes også for et ”donk”)
- Man kan vinde ved at modstanderen ikke kan trække flere kort fra sit deck. Dette kan gøres ved enten at
- Fjerne alle modstanders energier så de ikke længere kan angribe, eller man kan spille kort der ”miller” deres deck, dette betyder at man sender kort fra toppen af modstanderes deck til discard pilen (bunken af brugte kort), og derfor hjælper dem med at løbe tør for kort og ikke kan trække flere kort fra deres deck.
- Retreat låse sin modstander, så de ikke kan udskifte deres pokemon fra aktiv ved at retreat (udskifte den aktive Pokemon). Pokemoner har en retreat cost nede i højre hjørne, som kan være hvilken som helst energi altså en colorless energi eller flere, som der skal fjernes for at kunne retreat/ altså trække sig tilbage på bænken fra den aktive spot.
Alt dette skal man bl.a. tage højde for når man bygger sit deck.
Decket: Et Pokemon deck er altid 60 kort. bestående af pokemoner, trainers, og energier.
Pokemoner: Ofte vil et deck bestå af alt fra 4 til 24 pokemoner. Det er alt sammen meget afhængig af om ens deck er bestående af rent Basic pokemoner, om der er stage 1 evolutions (udvikling), eller om der også er stage 2 evolutions i ens deck, oftest vil man gerne undgå at have alt for mange evolutions i sit deck, for at undgå at miste consistency (som kan forklares lidt som flowet i ens deck, man vil helst undgå situationer hvor det eneste man kan gøre er at trække et kort for tur og efterfølgende bare give turen videre til modstanderen).
Ved at have alt for mange evolutions i ens deck, risikerer man at trække dårligere hænder.
Så hvis man spiller et stage 2 deck ville jeg prøve at holde mig på under 12 i det totale evolutions lines.
Spiller man derimod kun med stage 1, så er det normalt at holde sig under 6-7 evolution.
Pivot pokemon: Den fleksible pokemon, en pokemon eller flere pokemoner i sit deck, der gør man kan manøvre med free retreat f.eks. Budew (PRE 4) eller Cleffa (OBF 80) eller Latias ex (SSP 76) som giver alle ens basic pokemon i spil free retreat. Det kunne også sagtens være et tool kort som ”Rescue board” som gav ens pokemon en retreat cost mindre og derved free retreat.

Men bare det at have en Pivot pokemon, gør at når modstanderen har slået ens pokemon ud, kan man sende sin pivot pokemon op for tur, og lave alle sine egne plays i sin tur, før man beslutter om man vil retreat og angribe eller om man skal bruge en defensiv tur mere, på at samle flere kort til sin kombo, og derfra retreat ind til en pokemon man evt. kan ofre.
Hvis ens pivot pokemon såsom Budew eller Cleffa også har gode gratis attacks, gør det heller ikke spor.
Attackers vs Support Pokemon
Det er utroligt vigtigt i pokemon at have en kombination af Pokemoner med gode angreb, både main attackers men også backup attackers.
Men det især også vigtigt at have pokemoner med abilities, som enten også er ens angribende fungerende pokemon eller bare er ens support pokemon igennem spillet.
Support pokemoner kan f.eks. være bare for at nævne nogle af mange: Fezandipity ex (SFA 38) den er nærmest en fast inventar på ”1” af i alle decks, men andre support pokemon kunne også sagtens være: Squawkabilly ex (PAL 169), Dudunsparce (TEF 129), Dodrio (MEW 85), spiller man med Tera pokemoner kunne Noctowl (SCR 115) være en god support pokemon, Teal Mask Ogerpon (TWM 25) både trækker kort og accelererer energier i spil, uden at man bruger sin manuale energi for tur.
En pokemon som Gholdengo ex (PAR 139) i sit eget deck er den både den angribende pokemon, men den har også indbygget ability der trækker en kort på samme tid. Eller f.eks. den nye N’s Zoroark ex (JTG 98) som også i sit eget deck er både den angribende pokemon men også har indbygget ability til at trække et kort.

Sådanne pokemon kan være utrolig stærke at bygge sit deck rundt om.
Men også bare det at de godt kan fungere som support pokemon i andre decks, uden at være den angribende pokemon. Kun fordi deres ability trækker et kort.
Det samme gør sig også gældende i Dragapult ex decket, der er stage 1’ern ”Drakloak” (TWM 129) support pokemonen, lige indtil man beslutter at udvikle videre op ind i stage 2 (ikke at man behøver, fordi abilitien i sig selv er så stærk).
Der er også pokemoner som Charizard ex (OBF 125) som accelererer energier direkte ud fra decket til ens pokemoner, uden at skulle bruge ens manuale energi for tur.
Så det er en utrolig vigtig faktor at have med sig, når man skal bygge sit deck op.
At have gode support pokemoner, der hjælper en igennem hele spillet.
Backup Attacker/One prizer
Når man bygger sit deck, er det tit en god ide at finde pladsen til en eller flere ”one prize attackers” (one prize attacker er en pokemon som kun giver 1 priskort når den bliver slået ud) dvs. en pokemon der fungerer i ens deck, men som på et tidspunkt kan komme op og tage en Knockout på en af modstanderens pokemon, og derfor sende dem ud i et akavet prize trade, hvis de selv skal slå en one prizer ud.
I pokemon kort spillet ønsker man helst at tage 2 priser af 3 gange, så 3 Knockouts (altså at slå 3 pokemoner ud).
Men hvis man kan tvinge sin modstander ud i, at skulle tage en Knockout på en one prizer pokemon, altså en pokemon der kun giver 1 priskort, så kan du faktisk tvinge din modstander ud i at skulle tage 7 priser total, altså et akavet prize trade.
Der findes dog også decks som kun spiller one prizers og ingen ex bruger, og der vil man så under alle omstændigheder skulle tage 6 Knockouts og derved 6 priser.
Status conditions
Det er værd at nævne at nogle decks kan drage fordel af at have pokemoner i sit deck, der kan påvirke en med status conditions såsom: Sleep, Paralyze, Confusion, Burn, eller Poison.
Ved at have pokemon der kan påvirke en med status conditions såsom f.eks. Volcanion ex (JTG 31) der kan give burn, eller Brute Bonnet (PAR 123) der kan gøre en poisoned, det gør at man kan påvirke matematikken til ens fordel med sine andre angribende pokemoner og måske nå den skade man ellers ikke ville kunne opnå uden.

Eller hvis man nu har brug for et defensivt play ved hjælp af confusion, for at prøve at købe sig selv en ekstra tur og måske få lidt ekstra skade ind samtidig, som f.eks. ved hjælp af Munkidori (TWM 95), dette er også ting der er værd at overveje i sin deckbuilding.
Paralyze og sleep er nogle af de stærkeste status conditions i pokemon spillet, sagt på den måde at de er så stærke at de faktisk rigtigt ofte vil kræve et coin flip for at se om man kan påvirke modstanderen med den condition.
Trainer kort
Trainer kort er nok dem der udgør det meste af ens deck. Bestående af Supporter, items, tools og stadiums, alt sammen kan være vigtigt at have med i sit deck.
Supporters
Jeg vil anslå at et deck burde indeholde mellem 9 og 16 supporter, især når Budew (PRE 4) er et kort der bliver spillet rigtigt meget af, en pokemon der er meget sundt for formatet, da den sænker hastigheden i spillet ved at ”item lock” (altså gøre sådan så man ikke kan bruge sine items) og derfor inviterer dette kort ene og alene folk til at deck bygge mere op omkring supporters.
De mest spillede supporters bare for at nævne et par: Professors Research, Iono, Boss’s Order, Arven.
Udover dem bliver der også spillet en del af: Professor Turo’s Scenario, Penny, Jacq, Brocks Scouting, Morty’s Conviction, Crispin, Cyrano, Professor Sada’s Vitality.

Alle disse supporter har hver sin ting de bringer til ens deck, de trækker dig kort, de påvirker din modstanders hånd, de finder dig pokemoner, om de skulle være basic eller evolutions, eller ex’er, de accelererer energier i spil uden om ens manuale energi for tur, eller de fungerer som en switch / heal.
Items
Items opgør omkring 16-25 kort af ens deck, alt fra pokemon søge kort, til energi søge kort, til recovery kort, eller switching kort, samt gusting kort (gust er et begreb man bruger for at hive en pokemon op fra modstanders bænk til den aktive spot. Såsom bare for at nævne nogle kort: Boss’s Order, Counter Catcher, Prime Catcher, Pokemon Catcher). Man vil gerne have en god mængde pokemon søge kort, såsom: Buddy-Buddy Poffin, Nest Ball, Ultra Ball, Great Ball, jeg vil anslå omkring 10-11 af dem.
Så vil man også gerne finde plads til måske energi søge kort såsom: Earthen Vessel eller Energy Search, til decks der har en lavere energi mængde i sit deck, men derfor har muligheden for at søge dem ud, når man nu skal bruge dem.

Det også vigtigt at have kort som ”switch” i sit deck 1-2 kopier som minimum, for at have en måde at komme ud af den aktive spot uden at skulle bruge energi til at retreat, det kunne være hvis ens pokemon har taget skade, men man gerne vil bruge den senere hen igen, så den ikke mister sine energier på sig.
Eller især også hvis modstanderen prøver at fange ens pokemon med meget høj retreat cost via et gusting kort (et af de kort der tvinger dine bænkede pokemoner op i aktiv).
Recovery kort er også essentielle for ens deck: Super Rod, Night Stretcher, Energy Retrieval er bare nogle af dem man kan bruge for at genbruge sine ressourcer igennem spillets gang.
Spiller man et stage 2 deck, kan det være en ide at tilføje Rare Candy til sit deck måske 2-4 kopier, for at springe stage 1 over, og gå direkte til stage 2.
Tools
Ikke alle decks bruger tools, men de er at finde i de fleste decks der bliver spillet, omkring 2-6 tools oftest.
De mest brugte tools: Rescue Board (pivot pokemon), Bravery Charm (health modifier), Luxurious Cape (Health modifier), Defiance Band (attack modifier), Maximum Belt (Attack modifier), Defiance Vest (Defensiv modifier), Technical Machine: Evolution og Devolution (bruges til at evolve op via et angreb eller de-evolve modstanders evolution pokemon)
Stadiums
1-4 stadiums er godt at inkludere I sit deck, fordi man vil gerne have muligheden også for at erstatte modstanderes stadium, man skal huske på at stadiums er noget begge spillere kan bruge. Gode stadiums lige nu er: Artazon (søger pokemon ud af decket til ens bænk), Area Zero Underdepths (tera pokemon stadium), Jamming Tower (til at lukke tools ned), Town Store (til at finde sine tools i decket).
Ace Spec
Det lyserøde kort som man kun må bruge en enkelt kopi af i sit deck, det er helt klart værd at have en Ace Spec med i sit deck, når man deckbuilder, kortene er ofte utroligt stærke, bare for at nævne nogle af de allermest spillede: Prime Catcher, Maximum Belt, Unfair Stamp, Energy Search Pro, Hyper Aroma, Grand Tree, Enriching Energy, Neo Upper Energy, Legacy Energy, Sparkling Crystal, Scoop Up Cyclone, Max Rod, Brilliant Blender, Secret Box. Og der er mange mange flere der bliver spillet med. (Ace Specs varierer i alt fra at være: items, stadiums, tools, til også at være energier)
Energier
Og så nået vi til energier. Afhængig af decks bliver der oftest spillet mellem 6-13 energier, fordi man også har items eller supporters der kan søge eller accelerere energier ud fra ens deck. Der kan dog være enkelte decks, som er bygget til at have 16-19 energier i sit deck. Her kunne det være værd at nævne: Ceruledge ex (SSP 36) som et eksempel.
Man må have så mange af hver basic energi i sit deck som man lyster og det kan være en fordel når man deckbuilder, at bruge 1-3 forskellige farve energier. Man må dog kun have maks 4 kopier af samme special energy i sit deck. Special energier der er gode at nævne: Jet Energy, Luminous Energy, Mist Energy, Reversal Energy, Enriching Energy, Legacy Energy, Neo Upper Energy, og der er mange flere.
Hvad består et Pokemon Deck af?
De 60 kort deck består typisk af:
- 4 – 24 pokemoner
- 9 – 16 supporter
- 16 – 25 items
- 2 – 6 tools
- 1 – 4 stadiums
- 1 Ace Spec
- 6 – 13 energier
Decklister & Inspiration
Mange kompetitive men også nyere spillere, bruger Limitlesstcg til at finde decklister fra de professionalle spillere i de store turneringer.
De valg der går ind i deres endelige deckbuild, er en beslutning af meget teori, samt spille øvelse med deres eget deck, i deres testing grupper imod de forskellige decks der findes.
Men hvis man er en ny spiller vil jeg eventuelt foreslå at komme forbi ens lokale Liga og låne decks og prøve decks af. Prøve at lave jeres egne decks og prøve dem af, men være nysgerrig og bare spørge løs.
I Allerød er der endda en donations kasse, hvor samtlige spillere donerer overskydende spilbare trainer kort lystigt. Og ved at dukke op og spille i en liga, får man også udleveret en pakke til sidst, som faktisk indeholder spilbare kort.

Det endelig ord
Og som lovet her til sidst, vil jeg fortælle hvordan jeg selv deckbuilder.
Jeg drager selv utroligt meget inspiration fra Japanske turneringer (https://pokecabook.com/), hvor jeg bl.a. ser stream og måske tænker det deck ser sejt ud, gad vide om det kunne virke.
Jeg bruger også selv Limitlesstcg til at drage inspiration ud fra decks lavet af andre, jeg kigger evt. på flere lignende lister, Men jeg ændre altid et par kort til min egen spillestil. Så får jeg prøvet det af til Liga, eller til en bedst af 1 turnering, og hvis jeg synes det imponerer mig, så ændre jeg måske lidt på det igen, og spørger min egen testing gruppe om de vil prøve det af med mig i bedst af 3, hvis jeg efterfølgende vurderer at det fungerer godt, så vælger jeg det til større turneringer som mit deck valg.

Men til liga kan jeg også godt lide at teste vandene med forskellige decks, især nu med rotation og med alle de nye decks der kan spilles.
-Tak fordi I gad at læse med.